Stan Van Samang

stan-van-samang-boeken

Liefde voor Muziek

Stan Van Samang (Wijgmaal (bij Leuven), 19 maart 1979) is een Vlaamse acteur en zanger.
Stan volgde een opleiding kleinkunst op Studio Herman Teirlinck. Hij maakte deze niet af, maar belandde toch in het acteursvak.
Stan Van Samang deed audities voor de film ‘Falling’ maar hij werd hier niet voor aangenomen. Zijn gegevens belandden in een castingboek en daar hebben de makers van ‘Wittekerke’ hem uitgepikt. Sinds 2001 speelt hij de rol van Kevin De Kesel. Zijn personage kwam in de soapserie toe als een moeilijke puber in het kustdorpje, nu staat hij vooral bekend als de macho politieagent die het altijd goed bedoelt, maar waar het altijd fout mee afloopt. Voor deze serie mocht hij vanaf 2007 ook de begin generiek inzingen. In het theater speelde hij drie seizoenen mee in de Vlaamse bewerking van ‘Trainspotting’.
Stan Van Samang speelde in zijn jonge jaren ook in de groep The Unauthenticated, met die groep stond hij in 1999 op Marktrock met een medestudent van Studio Herman Teirlinck. Stan werkte een tijdje als arbeider.
In juni 2006 was Stan Van Samang bezig met de opnames van de Belgische film Windkracht 10: Koksijde Rescue, die eind 2006 in de bioscoopzalen verscheen. Hij kondigde aan dat hij de serie Wittekerke zal verlaten in de loop van 2007 (ondertussen zijn de opnames van de gehele reeks definitief stopgezet) om te gaan acteren in ‘Vermist’, de nieuwste film (en serie voor VT4) van Jan Verheyen waarin hij Steve, de computerkenner speelt.De jonge acteur werd de winnaar van Steracteur Sterartiest op één. Dankzij deze wedstrijd kreeg hij 25 000 euro voor Het Balanske (een centrum in Tielt-Winge dat activiteiten organiseert voor personen met een handicap en hun gezin). Door zijn succes in deze wedstrijd kon Van Samang op vrijdag 30 maart 2007 een platencontract voor 1 CD tekenen bij EMI Group. Het zou een Engelstalige plaat met pop-rock-nummers worden.
Een ander goed doel (naast Het Balanske) waarvoor Stan Van Samang zich inzette is Kom op tegen Kanker. Voor deze actie moedigde hij vrouwen boven de 50 aan om een borstonderzoek te laten doen. Als dank is de acteur volledig uit de kleren gaan onder het motto van de actie, “Laat wat zien”.
Stan en Roel Vanderstukken zijn in de lente en zomer van 2007 samen op tour geweest, onder begeleiding van een live band. Stan’s eigen muzikale voorkeur gaat uit naar o.a. Luka Bloom en Sting. Ook bereikte Stan Van Samang met zijn nummer ‘Scars’ de eerste plaats van de Vlaamse Ultratop 50. Op 23 november 2007 verscheen zijn eerste album ‘Welcome Home’. In 2009 verscheen ook ‘Take It From Me’ en in 2011 ‘King In My Head’.
Sinds 2011 speelt hij na bijna drie jaar pauze terug de rol van Steve in Vermist.
In 2013 heeft Stan Van Samang een hoofdrol te pakken in de vtm-serie Zuidflank als Rob Vandenbergh. Daarnaast speelt hij opnieuw mee in het vijfde seizoen van Vermist.