De carrière van Guus Meeuwis begint in 1994 als hij met een aantal studievrienden de band Guus Meeuwis & Vagant vormt, vernoemd naar het Tilburgse stamcafé van de zanger. In augustus dat jaar doen zij mee aan het AHC Studenten Songfestival in Leiden met het nummer ‘Het Is Een Nacht’. Het lied wint het festival en verschijnt in juni 1995 als single op de markt. Nog geen vijf weken later belanden Guus en z’n band op nummer 1 in alle hitparades van Nederland en België! ‘Het Is Een Nacht’ wordt dé zomerhit van dat jaar en staat maar liefst 37 weken in de Top 40. Er gaan meer dan 250.000 exemplaren over de toonbank; goed voor meerdere malen platina.
In februari 1996 wordt de langverwachte opvolger ‘Per Spoor’ uitgebracht waarmee Guus opnieuw een nummer 1 hit en een gouden en platina award scoort. In april verschijnt vervolgens het debuutalbum Verbazing. De eerste levering bedraagt al meer dan 55.000 exemplaren, waardoor direct de gouden status bereikt wordt en het album in mei nieuw op nummer 1 binnenkomt in de Album Top 100. De Top 3 hit ‘Zo Ver Weg’, een cover van de Belgische groep Mama’s Jasje, zorgt ervoor dat het album de 150.000-grens passeert. Met ‘Verliefd Zijn’, de vierde en tevens laatste single van het album kunnen Guus Meeuwis & Vagant met trots terug kijken op 4 hits en een met dubbelplatina bekroond album dat meer dan 70 weken genoteerd staat in de vaderlandse albumlijsten.
In het najaar van 1997 scoort Guus zijn derde nummer 1 hit met ‘Toen Ik Je Zag’; het lied dat hij samen met zijn pianist Jan-Willem Rozenboom schreef voor de film All Stars. Acteur Antonie Kamerling voert het nummer, in de hoedanigheid van het personage Hero, uit.
In november 1997 verschijnt het tweede album, dat de titel Schilderij meekrijgt. Op dit album staan de hitsingles ‘Ik Tel Tot 3’, ‘’t Dondert en ’t Bliksemt’ en ‘Ik Wil Met Je Lachen’, maar bijvoorbeeld ook een zeer gevoelige eigen uitvoering van ‘Toen Ik Je Zag’. Bekende namen als Bart Peters, Han Koreneef en Leo Driesen leveren bijdragen en de platina status is in zicht. In december ’98 mogen Guus Meeuwis & Vagant dan ook respectievelijk dubbelplatina en goud in ontvangst nemen voor Verbazing en Schilderij. Begin mei 1999 verschijnt de swingende single ‘Ze Houdt Gewoon Van Mij’.
Dat Guus Meeuwis ook buiten Nederland goed scoort met zijn liedjes blijkt wel uit het feit dat Engelbert Humperdinck een Engelstalige versie van ‘Het Is Een Nacht’ heeft opgenomen, en ‘Per Spoor’ al meerdere malen in verschillende configuraties in Duitsland is uitgebracht. Maar vooralsnog concentreren Guus Meeuwis & Vagant zich toch op Nederland en wordt in oktober 1999 de single ‘Je Hoeft Niet Veel Van Me Te Houden / Boris’ als dubbele A-kant op single uitgebracht.
In september 2000 hervat Guus Meeuwis, na aanhoudende stemproblemen te hebben overwonnen, de opnames voor het derde album. Als voorproefje van het nieuwe album wordt in oktober de single ‘Denk Nou Eens Na’ uitgebracht. Meer dan 7000 enthousiaste fans zijn op 18 januari 2001 getuige van een aantal nieuwe nummers tijdens het jubileumconcert van Guus Meeuwis & Vagant in Ahoy’. Massaal wordt er gereageerd op het nummer ‘Op Straat’ (een aangrijpende vertaling van Ralph McTell’s ‘Streets Of London’), dat korte tijd later als single wordt uitgebracht. Tevens verschijnt het langverwachte album
1 Voor Allen. Het album bevat stevige en vrolijke nummers, maar vooral ook een aantal schitterende luisterliedjes. Het merendeel van de nummers is door Guus zelf geschreven, maar ook Fluitsma & van Thijn, Leo Driessen en de in 2001 met een Gouden Harp bekroonde Han Koreneef leveren belangrijke bijdragen aan dit album. Op veler verzoek wordt de aangrijpende ballade ‘Haven In Zicht’ op single uitgebracht.
Na 8 jaar lang als band wapenfeiten te hebben verzameld, waaronder waarschijnlijk de meest onverwachte en turbulente beginperiode in de Nederlandse muziekgeschiedenis en een drietal succesvolle albums, besluiten Guus Meeuwis & Vagant eind 2001 uit elkaar te gaan. In goed overleg besluiten enkele bandleden een andere weg in te slaan en gaan de overgebleven muzikanten verder als sessiemuzikant. Laatstgenoemden zullen deel blijven uitmaken van de begeleidingsband van Guus Meeuwis tijdens live optredens. Guus zelf heeft een nieuw pad ingeslagen als soloartiest met een platencontract bij major platenlabel EMI en een nieuw management. Op 8 april 2002 wordt Guus’ eerste solo single ‘Leve Het Leven’ uitgebracht. Het is een zomers up-tempo nummer, geschreven en gearrangeerd door Daniël Lohues, ook bekend als frontman van de band Skik.
Op 16 September 2002 verschijnt het titelloze soloalbum, dat een nieuw tijdperk inluidt voor de sympathieke Brabander, eentje zonder zijn vaste band Vagant. Het album is opgenomen in studio Zeezicht, en geproduceerd door Henk Pool en Rob van Donselaar. “Het is niet gebruikelijk in Nederland om met twee producers te werken, maar de samenwerking met Henk en Rob was ontzettend prettig,” aldus een verheugde Guus. Naast een groot aantal nummers die Guus samen met zijn schrijfmaatje Jan Willem Rozenboom schreef, zijn er ook tekstuele en muzikale bijdragen van o.a. Han Koreneef, Daniël Lohues (Skik), en Pascal Jacobsen (Bløf). Gastmuzikanten zijn Tren van Enckevort (Rowen Heze) op accordeon, Martijn Bosman (Kane) op drums, en wederom Lohues.
Volgens Guus is het album een logisch vervolg op de afgelopen jaren, alhoewel hij het zeker een stap vooruit vindt. “Dit album ligt dichter bij mezelf, en we hebben geprobeerd alles naar een hoger niveau te tillen, met als uitgangspunt mooie en goede liedjes. De nadruk lag voorheen vaker op de feestnummers, terwijl dit keer de luisterliedjes een hoofdrol vertolken. Ik heb nu als het ware ‘gedoseerd gefeest’.” Het resultaat is een sfeervol album met melancholieke chansons en aanstekelijke midtempo nummers. Ook zijn er twee covers te vinden, ‘Ik Wil Je’ van de Belgische band De Kreuners, en ’Voor Haar’, een schitterend nummer van Frans Halsema. De eerste single van dit album is ‘Eerste Lief’, dat 26 augustus 2002 is verschenen. De hartverscheurende ballade over het terugdenken aan je eerste grote liefde haalde direct de top 40. Ondertussen ontstaat er in Brabant een ware hype rondom de achtste track op het album. Het nummer getiteld ‘Brabant’ beschrijft op een rake manier het Brabantgevoel en wordt direct door regionale en lokale zenders in Brabant opgepikt. Onder deze ‘druk’ kon het niet anders dan dat het lied in januari 2003 als tweede single werd uitgebracht. Met het oog op Carnaval 2003 is er op de cd single een tweede, feestelijke versie van ‘Brabant’ toegevoegd.
Guus Meeuwis en zijn vaste live band heeft in maart 2003 een eerste geslaagde theatertournee afgelsoten. De perfecte combinatie tussen gevoelige luisterliedjes en sfeervolle feestnummers, ingeleidt met de nodige humor en sentiment bleken een succesformule.
In 2004 tourde Guus voor de tweede maal met groot sukses langs de theaters. Bij het afscheid van André Hazes in de Amsterdam Arena bracht Guus live een prachtige ode aan zijn muzikale vriend, met de song “Geef mij je angst”.
In april 2005 scoorde Guus alsnog een nummer 1 hit, met dit nummer van André Hazes: “Geef mij je angst”