ABN

abn

ABN is een Vlaamse hiphopgroep.

Van de hiphopgroepen zingend in het Nederlands, is ABN de enige die niet rapt in een dialect.
ABN (Algemeen Beskaafd Nederlandz) is midden jaren 90 opgericht door de rapper Quinte Ridz en Pita, pseudoniem voor Saïd Aghassaiy, de man die de beat en muziek verzorgde.
Enkele van hun nummers zijn Barbietrut, Toxx, Abnormaal, Breekpunt.
Verder werken ze ook samen met andere artiesten, zo kan je op de nummers ex-Liefdadigheid en “Alo, Wa?” Luc De Vos van de band Gorki horen en Marcel Vanthilt zingt het refrein op “Kanonnevlees”.
Hun debuutalbum “ABnormaal” werd door de pers goed ontvangen en hun single “Algemeen Beskaafd Nederlandz” (een samenwerking met de Nederlandse Nederhop-formatie Osdorp Posse) kwam onmiddellijk binnen in de Afrekening (Luisteraars- hitparade) van Studio Brussel. De groep mocht in juli 1998 ook de eerste dag van het beroemde hoofdpodium van Torhout-Werchter festival openen. In 1999 verliet Pita de groep. Eerder verlieten MHD en Khattabi de groep ook, maar Quinte betoonde zich nadien nog tweemaal zo actief als tevoren. Hij bracht de derde ABN-single “Vet and Fonky”
In April 2000, kwam ABN naar buiten met een tweede cd, genaamd “Seriewoordenaar”, op het Nederlandse DJAX-label en krijgen ze de rap-award op de TMF Awards.
Op het succes voortbouwend komt een tijd later hun 3de album uit, Nachtschade en krijgen voor het tweede jaar op rij de TMF-Award voor beste rap & rnb.
In 2003 kwam hun 4de album “Kanonnevlees” uit, waar twee jaar lang voor werd geproduceerd, geschreven, gefreestyled en opgenomen in hun eigen studio.
Nadien is het een tijd stil geweest. In 2006 zijn ze met een nieuwe single “Asfaltrocker” gekomen die goed onthaald werd door JIMtv, TMF en Studio Brussel.