De Piccolo Dixieland Band

de-piccolo-dixieland-band-boeken

De Piccolo Dixieland Band werd in 1985 met Maaseiker muzikanten opgericht in de voormalige opnamestudio’s “De Piccolo”. Aanvankelijk speelden ze oudstijl-nummers uit de jaren 20-30. Na verloop van jaren en een aantal wisselingen in de bezetting brengt de Piccolo stevige gearrangeerde nummers, ook uit de swingperiode. Het orkest is vooral beducht om zijn straatoptredens zowel in het binnen als het buitenland, en is voor de argeloze voorbijganger veelal de eerste kennismaking met jazz. De Piccolo’s spelen nummers met een hoge aaibaarheidsfactor die de jazz voor ieder toegankelijk maakt.

Hoogtepunten van het orkest zijn optredens op verschillende internationale Jazz Festivals, Disneyland Parijs, het winnen van de publieksprijs bij het Euregio Jazz Concours “Highest Mountain Jazz Award” Vaals, NL met hun straattheater programma gebaseerd op een traditionele “New Orleans Funeral Service” (Link naar Piccolo’s Funeral Service, klik hier), optredens met Helmut Lotti wat o.a. resulteerde in een CD opname (Link naar Helmut Lotti & Piccoloband, klik hier). Een ander hoogtepunt was het 25 jarig jubileum wat door de band gevierd werd door het aanbieden van een groots opgezette show met oud leden en gast orkesten.

De volledige band bestaat uit 7 leden, maar kan ook in 6 en 5 mansformaties optreden, voor recepties wordt ook wel voor de Piccolo 4 gekozen: twee blazers, bas en banjo/guitar:

Toin Smeets – Zang, Grand Marchal / Jan Tom Fernhout – Kornet, Bugel / Karel Dolezal – Klarinet, Tenor Sax / Jack Wilhelmus – Trombone / Frank Ehmann – Bastuba / Daniel Labie – Zang, Banjo, Gitaar / Remy Vandebroek – Washboard, Percussie