Clouseau

clouseau-boeken

De groepsnaam Clouseau is afgeleid van het filmpersonage Jacques “Inspector” Clouseau. Tijdens zijn werk voor de lokale radio Ro in Sint-Genesius-Rode imiteerde Bob Savenberg vaak het typisch accent van dit personage. Dat leverde hem in de studio de bijnaam Clouseau op.
Toen Savenberg een groep stichtte, koos hij zijn radionaam als groepsnaam.
In 1987 werd Clouseau ontdekt door het publiek van Marktrock in Leuven. Hun eerste single Brandweer verkocht 427 stuks.
Een jaar later scoorde Clouseau hun eerste hit met Alleen met jou.
In 1989 deden zij mee aan de Belgische voorronde voor het Eurovisiesongfestival met het lied Anne.
Clouseau werd tweede, maar Anne werd een enorme hit in België en een bescheiden hit in Nederland.
Hun populariteit in België steeg naar enorme hoogte. In 1989 bracht Clouseau haar eerste album Hoezo? uit.
In 1990 werd de single, Daar gaat ze een groot succes in België en Nederland. Meerdere succesvolle singles volgden.
Op 30 september van dat jaar verliet Tjenne Berghmans de groep.
In oktober 1990 verscheen het tweede album Ofzo. Er werd ook een live-album uitgebracht.
In maart 1991 verliet Karel Theys de groep, waarna Clouseau met drie leden overbleef. In dat jaar waren zij de Belgische kandidaat voor het Eurovisiesongfestival.
De groep zag het als een kans om Europees door te breken.
Ook het Belgisch publiek verwachtte veel van de inzending, het up tempo, swingende lied “Geef het op”. Die hoge verwachtingen werden niet ingelost.
Clouseau eindigde 16de op 22 deelnemers.
Het Engelstalige album Close Encounters dat in hetzelfde jaar verscheen, zorgde evenmin voor de gehoopte Europese doorbraak.
In mei 1992 volgde weer een Nederlandstalig album Doorgaan. Tegelijkertijd begon Clouseau aan een Europese tour als voorprogramma van Roxette.
Het tweede Engelstalige album In every small town werd in december 1992 opgenomen in Los Angeles.
In 1995 kwam het album Oker uit. Hierop stond de single Passie. Oprichter Bob Savenberg verliet in 1996 de groep. In september 1996 kwam het album Adrenaline uit.
Na het uitbrengen van dit album volgde een grote tour.
In 1999 kwam het album In Stereo uit. Ook begon Clouseau aan een nieuwe tournee.
Een live-album van Clouseau kwam in 2000 uit. Ook begonen zij een nieuwe tour door België en Nederland.
In de herfst van 2001 kwam er een nieuw album uit, En Dans. Dit album klonk anders dan al hun eerdere platen.
Moderner en avontuurlijker volgens zanger Koen. En Dans werd een groot succes. De cd stond maar liefst 11 weken op 1 in de Belgische Ultratop 50 Albums.
In december 2001 speelde Clouseau tweemaal in het Antwerpse Sportpaleis, waarna de En Dans-tour begon (2002), bestaande uit 74 optredens.
December was inmiddels hun vaste Sportpaleis maand geworden, want ook in 2002 traden ze erop.
Ditmaal stroomde de zaal maar liefst negen keer helemaal vol. Hierna werd het optreden uitgebracht op dvd: Clouseau live in het Sportpaleis.
In 2003 werd er voor de tweede maal een Zingt toer gedaan. Ditmaal traden zij  vooral op in theaters en werden voor een groot deel covers gezongen.
In december 2003 trad Clouseau wederom op in het Sportpaleis te Antwerpen. En weer werd het vorige jaar overtroffen: 14 keer uitverkocht (240.000 mensen).
Op 1 oktober 2004 kwam het nieuwe album Vanbinnen uit. In de voorverkoop was dit album in België al platina. In december-januari zijn er veertien optredens geweest in het Sportpaleis.
In 2005 werd er een Vanbinnen-toer gedaan door geheel Vlaanderen. In datzelfde jaar kwam ook het succesvolle Ik zie de hemel uit.
2006 was het jaar waarin Clouseau opnieuw bekend werd in Nederland. Het album Vanbinnen werd in een speciale editie uitgebracht.
Met de single Ik zie de hemel stonden ze op Koninginnedag en in Top of the Pops. In december werd in België de single Vonken & Vuur uitgebracht. Dit werd een nummer 1 hit.
Op 30 maart 2007 kwam de nieuwe cd “Vonken en Vuur” uit in België, op 9 april kwam deze cd uit in Nederland.
Clouseau bestond 20 jaar in 2007 en tal van bekende artiesten werkten mee aan een “tribute to…” cd: Marco Borsato, Stan Van Samang, Natalia Druyts, Helmut Lotti, Sandrine, Scala & Kolacny Brothers, Bart Peeters, Udo Mechels, Will Tura, The Scene, Tom Helsen, Gorki en Isabelle A. De naam van de cd is heel toepasselijk: “Braveau Clouseau”.
Op 14 december 2007 is de Top 2000 van radiozender Donna afgelopen en het bleek dat Clouseau de meest voorkomende artiest/groep was met de meeste hits in de lijst. Liefst 32 keer stonden ze genoteerd. De hoogste notering was voor Afscheid van een vriend, waarmee ze op de zevende positie terechtkwamen.
Vanaf 16 oktober 2009 was het tiende studioalbum van Clouseau Zij aan zij te verkrijgen in de winkel en via iTunes.
Bij de persvoorstelling van hun Sportpaleis-concerten in 2010, “De Laatste Ronde”, maakten de broertjes Wauters bekend dat ze na de Sportpaleis-concerten  een pauze voor onbepaalde duur inlasten.
Voorjaar van 2012 ging in de Schouwburg van Antwerpen een musical in première rond de liedjes van Clouseau, “Domino” genaamd.
De hoofdrol voor Domino wordt gezocht in een tv-programma op VTM.
De hoofdpersoon is een 28-jarige vrouw die woont in de volkswijk Swentibold.