Belgische Tirolers

belgische-tirolers-boeken

De bezieler van Belgische Tirolers begon in het jaar 1978 als 8 jarige drummer in het orkest van zijn vader Etienne. 
In de loop der jaren deed Johan heel wat ervaring op en dit op verschillende vlakken.
 In 1999 hadden ze dan kennismaking met Wirtshaus Stadl te Edegem waar tevens zijn eerste groep geboren werd onder de naam “Schuhplattlerverein Schnaidbergler”. Zo nam Johan de leiding op zich en bracht optredens in binnen en buitenland waaronder Münster – Mayerhofen – Ginzling en Werfen.
Oostenrijkse traditie en volkscultuur op een ludieke en tegelijkertijd leergierige wijze uitdraagt. 
Dit doen zij door folkloristische dansen ten tonele te brengen afgewisseld met een tal van komische sketches en jodel nummers met live muziek waarbij het publiek meermaals betrokken wordt. Spektakel gegarandeerd!
In hetzelfde jaartal 2004 werden ze meermaals gevraagd door VARA LAAT en even later voor het programma GpiG van de RTBF. Zelfs bij voormalige radiozender MNM heeft Johan al verschillende optredens gegeven en kandidaten mogen beoordelen. Even later was de VRT van de partij met het programma “Man Bijt Hond” en dit in 2008 en 2009.
 Het eerste optreden te Oostenrijk onder de naam Belgische Tirolers was in het Lechtal te Elbigenalp.
 De jaren nadien waren ze voor twee jaar te gast te Sankt Gallenkirch waar ze optredens brachten in samenwerking met de plaatselijke trachtengroep.
In 2009 verlieten er enige leden de groep maar kwamen er ook nieuwe bij waaronder een fluitiste en een tweede zanger & jodelaar.
 In 2010 kregen ze dan de vraag om mee te werken in het programma “KETNET” van de VRT omroep waar Johan een woordje deed over het jodelen en ook enige klanken voordeed. Zo kwam radio MNM van toepassing waar Johan tesamen met Laura (Eurosong contest for Kids) in het programma was.
 Na heel wat oefenen brachten ze onze muzikale formatie naar een hoogte punt, zo werden er eigen liedjes geschreven en konden ze onze instrumenten uitbreiden met de Steirische Harmonika, Clarinet, Trompet, Dwarsfluit, Base Gitar, Drums, Keyboard, Akoestische gitaar en cromatische accordeon.
Zo kreeg onze klankkleur een eigen karakter en kregen ze heel wat positief commentaar.
 Sinds 2010 zijn ze elk jaar te gast in het prachtige Gasteinertal waar ze heel wat optredens mogen brengen voor Erlengrund en dit in de oudejaarsperiode.
 Onze dansformatie is het laatste jaar 2013 gegroeid en bieden ze met 4 paren heel wat verschillende dansen aan waaronder de Boarischer, Kreuzpolka, Banklreiter, Amboss Plattler, Bandl Tanz, Holzhacker, Bayrisch Polka en nog veel meer. Onze dames brengen dan muziek met de gestemde Alpenglocken en dit onder de Flösser Ländler en de Kuahglocken Plattler. Onze combinatie van dans en live muziek maakt ons een enige groep met heel wat capaciteiten. In 2014 zijn de Belgische Tirolers te gast in het Zillertal.

 Ze hebben ons gespecialiseerd in Apres Ski -Volksmuziek – Schlager – Polka – Jodler – Walzer – Marsch muziek en dit voor Oostenrijkse thema evenementen waardoor dat ze beschikken over een hele waaier van stemmingsmuziek.
 Dit brengen wij ook regelmatig bij onze Oostenrijkse buren waarbij wij als Belgen hun cultuur uitdragen.
 Onze specialiteit APRES SKI is bij ons een topper, want wij houden rekening met de hedendaagse muziek uit het Alpenland.
Tevens beschikken wij over een Oostenrijkse dansformatie tot 4 koppels waarbij wij een combinatie aanbieden van live muziek met de gekende “Schuhplattler” of billenkletsen genoemd. 
Spektakel gegarandeerd, want de Belgische Tirolers geven ook het publiek de kans om deel te nemen zodat ze zeker over de nodige sfeer kunnen spreken.